Sabtu, 1 Ogos 2009

PETRONAS WAJIB BAYAR ROYALTI KEPADA KELANTAN KATA KU LI

Jelas sekali, dengan tafsiran yang dibuat dalam kedua-dua perjanjian ini nampaknya tidak ada keraguan lagi mengenai bidang kuasa dalam dan luar pantai Malaysia mengenai petroliam. Jelas sekali PETRONAS terikat dengan perjanjian-perjanjian ini begitu juga Kerajaan Negeri Kelantan dan oleh itu PETRONAS wajib membuat bayaran tunai sebanyak 5% daripada petroliam yang diperolehi daripada luar pantai Malaysia yang bersetentangan dengan Kelantan kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

Baca sepenuhnya di sini.

..

Jumaat, 31 Julai 2009

ADUN PERMATANG PASIR KEMBALI KE RAHMATULLAH.

YB Mohd Hamdan Abd Rahman ADUN Permatang Pasir pagi ini di ambil Allah kembali ke Rahmatnya di IJN KL.


Keputusan PRU 12:
N11 - PERMATANG PASIRTurnout: 15681 (81.9%)Spoilt: 246Voters: 19149
Malay:69.70% Chinese:28.39% Indian:1.75% Others:0.15%
* Mohd Hamdan Abd Rahman (OPP - PAS) 8057Maj: 679
Dato Md Isa Ramli (BN - UMNO) 7378
1999: Mohd Hamdan Abd Rahman (PAS)
Maj: 3154Khamis, 30 Julai 2009

LALUAN 1 OGOS

Rabu, 29 Julai 2009

UTUSAN MALAYSIA HARI INI MEMOHAN MAAF KEPADA TUAN GURU NIK AZIZ.

Utusan Malaysia memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz bin Haji Nik Mat, Menteri Besar Kelantan di atas kesilapan laporan mengenai kenyataan beliau yang disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009.
YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz sebenarnya bermaksud bahawa "nasihat beliau tidak semestinya didengar" ketika mengulas mengenai cadangan kerajaan perpaduan pada sidang media itu.

Oleh itu, tajuk atas sebelah kiri, muka surat hadapan Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009 iaitu Nasihat saya mesti didengar adalah salah serta bukan menggambarkan apa yang dimaksudkan oleh YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz pada sidang media itu.
Begitu juga fakta berhubung perkara yang sama pada berita penuh mengenai kenyataan beliau itu pada muka surat 7, Utusan Malaysia keluaran 15 Jun 2009, adalah salah.

Utusan Malaysia dengan ini menarik balik dengan sepenuhnya kesilapan tersebut dan secara tulus ikhlas memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz di atas kesilapan yang tidak disengajakan itu dan atas apa jua kedukaan atau pengaiban yang mungkin diakibatkan kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz daripada kesilapan tersebut.

ACID TEST BUAT PAKATAN RAKYAT

by ahmadzawawi

Sering kali Pakatan Rakyat dilabel sebagai Pakatan Pilihanraya oleh Parti-Parti yang goyah dalam Barisan. Asas yang membuat mereka berkata demikian adalah kerana Parti-Parti dalam Pakatan tidak didaftar dibawah satu Parti Induk dan memiliki Lambang yang sama. Walaupun telah dibuktikan yang Pakatan tersebut telah lama ujud dan kukuh sehingga hampir-hampir dapat menawan Kerajaan Federal, puak-puak tersebut terus menerus memperlekehnya.

Perkara yang sama juga pernah dipraktis oleh “Big Bro” BN dalam Isu Kerajaan Perpaduan. Mereka meminta PAS membuat keputusan sendiri-sendiri dalam rencana “berpadu” dengan mereka dan tidak perlu terlebih dahulu mendapatkan “restu” dari rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat dengan alasan hubungan diantara Parti-Parti dalam Pakatan adalah tidak “formal”.

Sekali lagi Pakatan Rakyat terbukti kukuh apabila PAS telah membawa Isu tersebut kedalam Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dimana keputusan “Tidak akan ada Kerajaan Perpaduan” telah dicapai. Dalam respons segera UMNO menyatakan mereka tidak berasa kecewa kerana cadangan asalnyapun adalah dari PAS sendiri.

Daripada kenyataan tersebut Parti PAS seharusnya sedar yang mereka sahaja yang inginkan “perpaduan” sedangkan UMNO tidak sekali-kali mahu merendah diri. Sebagai contoh tidak bersikap proaktif menyediakan platform untuk menyegerakan perbincangan.

Dengan yang demikian para pimpinan beserta pendokong Pakatan perlu bertindak segera memperkuatkan diri. Fikirkan harapan tinggi Rakyat yang mahu melihat Pakatan Rakyat memerintah Negara. Sebelum ini rakyat juga sedar yang mereka tidak memberikan “push” yang 100%. Itulah sebabnya Pakatan hanya mampu menafikan BN 2/3 majoriti diParlimen. Rakyat sudah betul-betul bersedia melakukan “total push” dalam PRU ke 13 nanti. Tetapi soalannya para pemimpin kita dilihat tidak mencerminkan kesungguhan.

Para pemimpin masih lagi berpolimik dan masih melayan setiap apa yang dikatakan oleh pembesar-pembesar BN . Disinipun telah menunjukkan tidak betulnya kita. Kita kata kita “boikot” media mereka tetapi tetap respons kepada setiap apa yang dilapur oleh Media Perdana.

Marilah kita benar-benar “merasakan diri kita” sebagai ahli-ahli Parti dalam Pakatan dengan memberikan penuh perhatian kepada “Inquest” yang akan bermula esok. Inquest ini diujudkan bagi memastikan apa yang telah terjadi kepada Ahli Kita iaitu Mendiang Teoh Beng Hock. Dengan memberikan sepenuh perhatian kepada perkara ini dan meminggirkan “politiking” berlebihan kita sebenarnya sudah dapat banyak belajar dari kesilapan lalu. Dan percayalah dengan memulakan aktiviti ini kita tidak akan menoleh kebelakang lagi.