Jumaat, 14 November 2008

ADUN SERAWAK MENYERTAI PKR

..


GABRIEL ADIT DEMONG, ADUN Serawak kawasan NGEMAH akan mengistiharkan masuk PKR besok Sabtu 15 hb November.

Kemaskini 16 hb November:

Apa kata Dato' Seri Anwar Ibrahim:

Ngap Sayot!

Majlis makan malam di Sibu semalam dihadhiri lebih dari tiga ribu orang. Selain menerima penyertaan ADUN Kawasan Ngemah; Gabriel Adit, saya turut mengalu-alukan kemasukan Beginda Minda beserta 12 ribu yang lainnya ke dalam parti.

Jamuan sebegini mungkin saja biasa di kalangan masyarakat Cina saperti mana ketika majlis-majlis ceramah di Semenanjung. Tetapi kehadhiran teman-teman Iban, Dayak, Urang Ulu, Bidayuh, Penan dan Melanau malam tadi mampu dinukilkan sebagai permulaan gerakan rakyat pendalaman. Turut sama hadhir ialah wakil kepimpinan PKR Pusat iaitu saudara Tian Chua dan Dato’ Salehuddin Hashim.

Kehadhiran khalayak dalam majlis semalam jelas menunjukkan bahawa rakyat Sarawak juga tidak mahu tertinggal dari menyertai arus perubahan. Ini merupakan petanda baik kerana mesej yang ingin kita bawa jelas melewati sempadan etnik dan kebudayaan. Kerjasama yang lebih akrab di antara PKR dan DAP Sarawak wajar disegerakan. Hayat BN di Sarawak, kian hari sudah sampai ke penghujungnya. Ngap Sayot!

ANWAR IBRAHIM

Anwaribrahimblog reports:

..

"ISA HARAM" KATA DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK.

DUN Perak semalam meluluskan usul menghapuskan ISA.

Apa kata Perdana Menteri:

Perdana Menteri Malaysia kelima, Abdullah Ahmad Badawi, telah menyatakan pada tahun 1988 "Jika kita semua hendak menyelamatkan Malaysia dan UMNO, Dr Mahathir (Perdana Menteri ketika itu) mesti diguling. Dia menggunakan undang-undang kejam seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk mendiamkan pengkritiknya." Tahun sebelumnnya, dia juga telah menyatakan "Undang-undang seperti ISA tidak punyai tempat di Malaysia moden. Ia merupakan perundangan tidak berperikemanusiaan dan jahat." Pada tahun 2003 apabila beliau menjadi Perdana Menteri pula, beliau mengatakan bahawa ISA adalah "undang-undang yang perlu," dan mengemukakan argumentasi "Kami tidak pernah menyalahgunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Kesemua mereka yang ditahan dibawahnya terbukti mengancam masyarakat secara umum."


Rujuk di siniAhad, 9 November 2008

CUBAAN JAHAT MENGGANGGU AKTIVITI PKM DUN KOTA TAMPANPagi ini lebih kurang jam 10:30 pagi, Ketua Kg Temelong, En Safuan Nawawi menghubungi tentang Mesej SMS menjemput untuk satu perjumpaan PKM DUN. PD (Penyelia DUN) menafikan ada mengeluarkan jemputan atau arahan seperti dalam SMS. Setelah siasatan dibuat ada beberapa Ketua Kampong menerima SMS yang sama.

Isi mesej seperti berikut:

Jmput hdir msyrt 8
nov sbtu 10.30am
pst khdmat msyrkt
DUN Ktmpan no 61a
Pbngunan padi.

Mesej tersebut menggunakan no tel mudahalih: 0142511033

Siasatan lanjut sedang dijalankan....

Fitnah UMNO di Perak Yang Bahaya: Pemberian Hak Milik Kekal Kepada Kampung Baru dan Kampung Tersusun

Terdapat satu fitnah yang bagi saya sangat bahaya terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat Perak. Fitnah tersebut adalah kononnya pemberian hak milik 999 tahun/kekal kepada kampung baru adalah mengadaikan hak orang Melayu di Perak dan kononnya orang Cina sudah mengusai pentadbiran kerajaan Perak melalui PAS.Here is the beginning of my post. And here is the rest of it Hakikatnya UMNO takut kerana isu pemberian hak milik kepada Kampung Baru dan Kampung Tersusun ini adalah janji Barisan Nasional sejak sekian pilihanraya.

Saya pula merasakan fitnah ini adalah bahaya kerana saya telah mendengar fitnah ini dari adik Ipar saya yang mempunyai kakak Ipar di Ipoh. Ertinya fitnah ini telah meluas dan merebak hampir seluruh masyarakat Melayu Perak dan sekarang sedang merebak ke Selangor.

Saya membaca temuramah MB Perak, Dato' Seri Nizar Jamaluddin bersama Suara Keadilan (Bil 154, 5-12 November 2008, ms 16-17). Di dalam temuramah tersebut dinyatakan oleh Dato Seri Nizar:

" Kampung Baru paling ramai penduduk di Malaysia adalah di Perak. Ia didirikan di zaman darurat di mana kerajaan ketika itu membawa kaum Cina ke kampung baru bagi mencegah anasir komunis.

Ada 134 kampung bru yang melibatkan 65k keluarga. Dalam Kanun Tanah Negara Kampung Baru sudah tidak boleh dibuka lagi. Kalau kesemuanya diberikan hak milik kekal, ia hanya melibatkan tanah 5000 ekar sahaja yang mana 80% penduduk adalah kaum Cina.

Begitu juga Kampung Tersusun yng mempunyai hampir 75k keluarga di mana 70% penduduknya orang Melayu. Ia juga hanya melibatkan 7k ekar.

Kita tidak memberikan tambahan tanah tetapi kita hanya tukarkan daripada pajak kepada hak milik kekal. Kerajaan juga mendapat pendapatan RM330juta. Kalau dulu penduduk kampung baru ada pajakan 99 tahun dan kalau tanahnya disandar kepada bank mereka akan mendapat sedikit nilai sahaja. Sekarang kalau tanahnya jadi hak milik kekal bank akan berikan pinjaman maksima. Penduduk boleh gunakan wang tersebut untuk meningkatkan imej persekitaran rumah mereka.

Kerajaan BN menjadikan isu ini untuk memancing undi"

Sekarang sudah terang lagi bersuluh. Segalanya adalah fitnah UMNO untuk memburukkan kerajaan Pakatan Rakyat Perak. Setelah ditolak secara borong oleh pengundi Cina dan India pada PRU lepas, maka UMNO hanya bergantung nyawa kepada 60% pengundi Melayu yang mengundi mereka dahulu (kerana 40% pengundi Melayu telah mengundi Pakatan Rakyat di Perak).

Tidak ada penguasaan DAP ke atas kerajaan Perak, tidak ada penguasaan orang Cina ke atas kerajaan Perak, tidak ada pengurangan kekuasaan orang Melayu dalam pentadbiran kerajaan negeri Perak. Segalanya hanyalah fitnah dari UMNO.

Sebenar-benarnya, fitnah ini ditumpukan kepada pekerja2 kerajaan negeri supaya diharapkan mereka akan belot kepada kerajan negeri atas dasar mempertahankan kekuasaan orang Melayu di Perak. Itu sahaja.

Memainkan isu perkauman ini menunjukkan UMNO adalah desperado. Al maklumlah, sumber kewangan UMNO diperingkat cawangan dan bahagian selama ini datang dari kerajaan negeri. Sekarang ini sumber ini telah kering seperti gurun Sahara di musim panas. Cawangan-cawangan UMNO mcm tak bermaya, nak buat program pun takda duit.

Hasilnya aktiviti yang mereka mampu lakukan adalah menyebarkan fitnah seperti ini.

Ingatlah nasihat dari kawan saya yang bekas UMNO:

"Sekiranya ada orang UMNO berkata Tuhan itu Satu, jangan percaya. Bukan kerana kenyataan itu tidak benar tetapi kerana yang bercakap itu adalah orang UMNO"

Tulang Besi