Jumaat, 27 Julai 2007

BATMAN & AGENDA PERUBAHAN


Tertarik dengan pendapat oleh Sdr Akureform dalam ruangan komentar kepada posting Dato' Seri "Junjung Semangat Merdeka,Rakyat Perlu Lebih Berani " dalam blog ANWARIBRAHIMBLOG.COM. Saya perturunkan untuk tatapan bersama.

 1. akureform July 27th, 2007 3:58 pm

  salam buat Dato’ Seri,

  saya tertarik menonton filem BATMAN BEGIN kerana ianya bukan sekadar hebat disegi fantasi tetapi ada agenda pengajaran behind the screen. kisah seorang pemuda pada asalnya hilang semangat akhirnya bangkit melawan kebobrokan pentadbir yang bercita2 untuk merampas serta menghancurkan negara.

  beliau bukan berdendam tetapi terpaksa menghancurkan niat yang ingin mengorbankan banyak nyawa dan harta benda serta mencipta elemen2 jahat untuk terus bertahta dan berkuasa. akhirnya perjuangannya berjaya dengan kerjasama seorang PEGAWAI POLIS yang hampir hilang keyakinan untuk memulihkan keadaan.

  dalam filem tersebut, bukan sahaja sudah tentunya hebat pada siHERO mahupun siPOLISnya tetapi lebih kepada penonjolan kehancuran sistem PENTADBIRAN dan PERUNDANGAN demi kerana sifat TAMAK, RASUAH dan PENYELEWENGAN. saya percaya, sekiranya dinegara ini lahir seorang PEGAWAI POLIS yang BERANI, BERSIH dan AMANAH nescaya dato’akan menang dalam PERJUANGAN. insyaallah, RAKYAT ada dibelakang dato’

  ‘KALAU TAKUT PADA KERUNTUHAN MANA MUNGKIN ADA PEMBANGUNAN’ (sebahagian kata2 falsafah dalam filem tersebut)

HUMAYUN Saudagar Senjata Haram & PAKLAH

Wau.....cerita yang kita tulis semalam hari ini dah ada ulasan lebih menyeluruh dari YM Raja Petra dalam Malaysia-Today. There's really something there, no?

(P.S., Untuk terjemahan ulasan YM Raja Petra baca Marhaen.)

SURAT TERBUKA KPD MAT TYSON (daripada ahli umno)Tidak ramai pengunjung kita yang mengunjungi MYKMU NET, Gerbang Tempur MAYA Penyokong Umno. Oleh itu saya perturunkan sepucuk surat yang tersiar di sana untuk tatapan anda.

Surat Terbuka Kepada Tan Sri Muhamad Muhd Taib
Posted on Thursday, July 26 @
00:00:00 MYT
Topic: editor

Oleh Ab Jalil Backer (jalil74@myjaring.net)

Assalamualaikum Tan Sri,

Pertamanya, izinkan saya mengucapkan jutaan syabas dan tahniah kepada Tan Sri. Setelah lebih tiga tahun dilantik sebagai Ketua Penerangan UMNO, baru minggu inilah tampaknya taring Ketua Penerangan UMNO Malaysia.

Tindakan membuat laporan polis ke atas laman web Malaysia-Today dan pengendalinya Raja Petra Kamaruddin atas tuduhan menghina Yang Di Pertuan Agong dan agama Islam wajar ditahniahkan.

Perkara ini amat signifikan kerana selama hari ini, banyak isu-isu sensitif yang dibincangkan secara terbuka oleh individu terkemuka tidak diambil sebarang tindakan oleh penerangan UMNO. Ini kita akan bincangkan kemudian.

Tan Sri,

Izinkan saya mengulas terlebih dahulu laporan polis ke atas Malaysia-today dan Raja Petra yang dibuat oleh Penerangan UMNO. Saya mengharapkan laporan polis yang dibuat oleh sebuah parti besar, yang saya ahlinya, tentulah mencerminkan sikap profesional dan bertanggungjawab.

Dilaporkan oleh media bahawa UMNO membuat laporan polis kerana terdapat komen-komen yang dikatakan menghina YDP Agong dan Islam dalam laman web Raja Petra.

Sekiranya Tan Sri dan mereka yang berada di Penerangan UMNO mahir dengan selok belok siber tentu faham bahawa komen yang dilakukan oleh pelayar atau pengunjung web adalah tanggungjawab pemberi komen.

Amatlah sukar untuk pengendali blog dan web menyaring hampir ke semua komen. Komen juga tidak pernah dianggap mewakili pandagan pemilik laman web.

Namun tentulah Tan Sri boleh berhujah bahawa adalah tanggungjawab penerbit laman untuk bertindak atau tutup sahaja laman tersebut jika tidak mampu mengawalnya. Baiklah. Kita katakan Raja Petra harus bertanggungjawab, demikian juga pemilik laman ini (mykmu.net).

Cuma jika Tan Sri berharap laporan tersebut akan menamatkan riwayat Raja Petra di alam siber hampir mustahil boleh berlaku. Apa yang Raja Petra perlu buat hanyalah memberi nombor-nombor Internet Protocol (IP) pemberi komen tersebut. Dan sudah banyak kes, pendakwaan hanya dilakukan ke atas mereka yang memberi komen bukannya pengendali laman.

Saya khuatir jika ini dilakukan, tidak mustahil terdapat ahli UMNO sendiri akan terperangkap. Bolehkah Tan Sri pastikan tiada sesiapa di kalangan pasukan siber yang UMNO bentuk ada menjalankan provokasi sedemikian? Malangnya, jika orang lain telah maju, pasukan siber UMNO belum lagi mampu menggunakan spoof atau menipu IP mereka.

Seterusnya Tan Sri, laporan ini, jika diperhalusi, lebih menguntungkan Raja Petra dan merugikan UMNO. Khalayak akan tertanya-tanya, mengapa sedemikian banyak tuduhan rasuah, salah guna kuasa dan campur tangan keluarga dalam pentadbiran negara tiada satu pun UMNO buat laporan. Sebaliknya sedemikian susah Tan Sri menerokai komen-komen pada setiap artikel yang tersiar hanya untuk membolehkan satu laporan polis dibuat.

Secara logik akalnya, tentulah artikel-artikel yang disiarkan oleh Raja Petra yang berunsur fitnah, khabar angin dan memburukkan pemimpin tertentu lebih wajar diambil tindakan berbanding komen-komen sampah di bahagian bawahnya.

Bila ini berlaku akan terdapat persepsi bahawa "tuduhan dan tulisan Raja Petra serta artikel yang tersiar dalam laman webnya memang benar dan sebab itu UMNO terpaksa mencari perkara-perkara kecil seperti komen pengunjung."

Memang benar saya akui bahawa persepsi ini belum tentu benar tapi impaknya besar.

Jika dahulu apa yang Raja Petra tulis belum tentu orang percaya, belum tentu diterima ramai kerana khalayak menganggap ini hanyalah sebahagian perang politik semata. Khalayak menganggap UMNO tidak berminat untuk berperang melalui undang-undang seperti mana Tun Dr. Mahathir tidak pernah menyaman sesiapa pun yang memfitnah atau memburukkannya.

Namun apabila terdapat ruang undang-undang sudah digunakan oleh UMNO maka akan timbul persepsi bahawa apa yang terdapat dalam Malaysia-Today tetapi tidak dilaporkan kepada polis itu benar.

Proses penaakulan minda khalayak akan membawa pertanyaan mengapa UMNO tidak membuat laporan Polis atau menyaman Raja Petra berikutan artikel-artikel beliau dalam The Corridors of Power?

Justeru saya tertanya-tanya. Apakah laporan polis tersebut dibuat untuk membantu UMNO dan kepimpinan negara atau sekadar menonjolkan kembali nama Tan Sri sebagai calon pilihan raya?

Tan Sri,

Laporan polis yang dibuat atas nama menghina YDP Agong dan Islam juga menimbulkan kembali tanda tanya kepada saya selaku ahli UMNO. Mengapa UMNO perlu membuat laporan polis ke atas laman web seperti Malaysia Today yang tidak besar impaknya kepada masyarakat Malaysia berbanding apa yang dilakukan oleh Kumpulan The New Straits Times suatu masa dahulu yang jelas menghina Islam. Sekiranya lupa Tan Sri boleh membaca kembali laporan Mykmu di sini.

Saya dan ramai ahli UMNO juga pasti tertanya-tanya jika Tan Sri menyeru kepada pemimpin UMNO supaya berani mempertahankan hak orang Melayu dan UMNO seperti dilaporkan Utusan hari ini, mengapa Tan Sri tidak bersuara walau sepatah haram pun bila Datuk Kalimullah Hassan (Ketua Pengarang NSTP ketika itu) menulis butiran perbincangan mesyuarat Penerangan UMNO Malaysia yang berada di bawah batang hidung Tan Sri?

Tan Sri,

Sebagai ahli UMNO tentulah saya tidak bersimpati dengan Raja Petra secara total. Namun saya fikir jika mahu menjatuhkan Raja Petra perlulah bertindak sebagai lelaki budiman (gentleman). Saman dan laporkanlah artikel-artikel beliau, bukannya menggunakan komen-komen yang entah dari mana dan tiada impak pun kepada khalayak.

Tan Sri,

Sebagai ahli UMNO juga saya merasa simpati kepada parti saya yang menjadi mangsa kerja-kerja tidak profesional pemimpin di PWTC.

Apabila mahu membuat laporan Polis tidak membawa bukti sebarang bukti menyokong laporan. Media
massa dan yang dituduh pun keliru apa yang dilaporkan. Adakah Tansri mendapat nasihat peguam UMNO terlebih dahulu atau membuat laporan semberono sahaja?

Apabila mahu membantu UMNO di dalam Siber maka disiytiharkan seantero dunia penubuhannya, lalu jadilah semua pejuang siber UMNO "mati Katak" dicop pejuang berbayar.

Apabila mahu mengadakan pertemuan dengan bloggers UMNO dibatalkan kerana terdapat nama Datuk Ruhanie Ahmad dan Datuk Kadir Jasin. Apa salah UMNO berbaik dengan semua blogger yang bersimpati dengan UMNO biar pun tidak sependapat dalam polisi negara? Rugikah UMNO mempunyai ramai sahabat dan kawan?

Sebagai ahli politik kita jangan marah-marah. Tidak salah mendengar pandangan yang di bawah dengan senyuman manis biar pun pahit. Tidak semestinya semua pendapat yang kita anggap buruk perlu diherdik.

Sekian sahaja catatan ini Tan Sri. Bukan niat memalukan tapi sekadar menyatakan untuk kebaikan bersama. Apa yang saya tulis mungkin baik bagi saya tapi tidak bagi UMNO. Terserahlah kepada Tan Sri untuk menilainya.

Sekiranya terkasar bahasa tersalah bicara mohon dimaafkan.

Dr Lee Boon Chye Turun Ke Lenggong.


Naib Presiden, Dr Lee Boon Chye, akan berada di Air Kala Lenggong pada hari Ahad 29 hb Julai 2007 jam 5:00 petang.

Majlis perjumpaan dianjurkan oleh Biro Perhubungan Masyarakat KeADILan Lenggong.

"Panggil dan Siasat Najib" - Angkatan Muda KeADILan Malaysia.

Angkatan Muda KeADILan (AMK) mendesak supaya Timbalan Perdana Menteri, Najib Razak harus dipanggil untuk soal-siasat pihak Polis berkaitan beberapa persoalan yang telah diketahui orang awam berkenaan kes Altantuya, tetapi hingga kini Najib masih lagi bebas dari segala tindakan.

Dengan itu, AMK menggesa pihak Polis siasat segera :

 1. Dalam kes Altantuya, siapakah yang membatalkan rekod imigresen kemasukkan Altantuya ka dalam Malaysia, dan atas arahan siapa
 2. Siasat segera pertalian Najib dengan Altantuya sepertimana yang telah didedahkan di mahkamah bahawa Najib didakwa makan malam bersama mangsa di satu restoran di Paris, Perancis

Najib juga harus menjawab :

 1. Mengapa Malaysia perlu membeli jet Sukhoi serta kapal selam? Adakah untuk tujuan pertahanan atau sebenarnya untuk kepentingan pihak tertentu dari segi komisyen?
 2. Mengapa ahli UTK yang juga merupakan pengawal keselamatan peribadi beliau boleh terlibat dalam kes Altantuya, tidakkah beliau mengetahuinya?
 3. Mengapa bangkit semula isu Negara Islam? Adakah untuk mengalih tumpuan orang ramai terhadap isu restoran Paris?
 4. Setelah bangkit isu Negara Islam, mengapa tidak membenarkan perbahasan melalui media cetak? Apa yang ditakuti?
 5. Najib sekali lagi menegaskan ‘taat setia’ kepada Abdullah Ahmad Badawi, Mengapa? Sedangkan Abdullah bukannya Raja, Sultan Ataupun Agong. Beliau juga dipilih oleh rakyat, apakah motif di sebalik ketaatan Najib?
Kenyataan oleh:

Lau Tek Hai
Ketua Penerangan Angkatan Muda KeADILan
Parti KeADILan Rakyat

Anwar Kecam Tekanan Ke Atas Bloggers Dan Seru Polis Bertindak Ke Atas Jenayah .

Anwar mengecam tekanan terbaru dari pihak kerajaan dan polis terhadap pengendali laman Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin.

Saya menyeru agar pihak polis menggunakan masa mereka untuk menyiasat dakwaan rasuah melibatkan pelbagai pimpinan kerajaan yang disiarkan di Malaysia Today dan membanteras jenayah yang sudah menjadi-jadi. Sudah begitu banyak laporan yang dibuat terhadap pimpinan kerajaan dahulu dan sekarang yang tidak disiasat langsung, tetapi laporan terhadap pengendali laman web mendapat tindakan segera polis.

Rakyat Malaysia memerlukan pemimpin yang bersifat terbuka dan memandang ke hadapan, bukannya yang masih terikut-ikut dengan budaya politik lama dan tidak dapat menerima realiti teknologi hari ini. Ketika pemimpin UMNO hebat menuntut pengendali blog untuk bertanggungjawab di atas penulisan mereka, saya menyeru pemimpin UMNO dan polis agar jangan lupa amanah mereka kepada rakyat.

Khamis, 26 Julai 2007

EKSPORT SENJATA SECARA HARAM KE MALAYSIA.

Adakah anda telah terbaca tentang warga Pakistan yang di tahan dan didakwa mengeksport senjata ke Malaysia secara haram?

Mengikut laporan Washingtonpost.com

Jilani Humayun, 59 telah didakwa di New York dengan sebelas tuduhan melanggar Akta Kawalan Eksport Senjata,( Arms Export Control Act ), satu tuduhan konspirasi penipuan mel dan satu tuduhan konspirasi membersih wang haram. Jika didapati bersalah terdakwa boleh dipenjarakan selama 150 tahun.

Pendakwa telah memaklumkan kepada mahkamah bahawa, dari Jan 2004 hingga Mei 2006, Humayun melalui syarikatnya Vash International inc., telah mengeksport alatganti jet pejuang F-5 dan F-14 dan HelikopterChinook sebanyak sebelas kali kepada sebuah Syarikat takdikenali di Malaysia.

Humayun telah mengaku tidak mengetahui siapa pengguna akhir senjata-senjata tersebut.

Beliau juga telah mengeksport kereta kebal, peluru berpandu dan pelancar roket. Beliau mengaku menyatakan harga yang rendah bagi barang-barang tersebut untuk menipu Kastam Malaysia.

Soalan untuk dijawab oleh kita:

Siapakah pengimport senjata tersebut?

Adakah operasinya di Malaysia tidak menyalahi mana-mana undang-undang Malaysia?

Kemana dan di mana kah senjata-senjata tersebut?

Apakah tindakan Jabatan Kastam dan Eksais diRaja Malaysia?

Dan yang lebih menarik, adakah riuh-rendah tentang perkara-perkara lain di Malaysia hari ini bertujuan untuk mengalih pandangan dari apa yang sedang terdedah di New York itu?

KISAH LUCU MAT TYSON BUAT LAPORAN POLIS TERHADAP YM RAJA PETRA KAMARUDIN

Saya rasa nak tergelak, malah lol. Kongsilah ngan kengkawan:

Sila Klik gambar musang:
"CELAKALAH KAMU, WAHAI MUHAMMAD ANAK MUHAMMAD!"

Cabaran YM Raja Petra kpd Mat Tyson.

Untuk mendapat cerita penuh
bagaimana Anak Raja Bugis
YM Raja Petra

digerudi oleh polis

(dalam bahasa omputih)
sila klik gambar ini