Jumaat, 5 Oktober 2007

Dan HARGA AYAM?

Dari DPP Wilayah Persekutuan

12 Sept 2007

Para peniaga di pasar-pasar besar sekitar ibu kota berkeras tidak akan menurunkan harga ayam dan mencabar Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Mohd. Shafie Apdal ‘turun padang’ untuk meninjau masalah mereka.

Menurut peniaga terbabit, mereka bukannya ingkar dengan arahan kerajaan agar tidak menjual harga ayam melebihi harga siling tetapi terpaksa berbuat demikian kerana tiada pilihan lain.

Para penternak ayam pula mendakwa ayam perlu dijual pada harga yang lebih mahal kerana kos makanan ayam dan gaji pekerja telah meningkat.

Kos menternak seekor ayam, menurut Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM), kini ialah RM4.16 seekor.

Harga itu tidak termasuk gaji para pekerja dan kos pengangkutan untuk membawa bekalan ayam dari ladang ternakan ke bandar-bandar.

TENTANG TOL DAN TAMBANG

Ulasan A Kadir Jasin

Dari The Scribe A Kadir Jasin Kenaikan Sara Hidup Terus Mengancam

"Apa juga kesudahannya, kenaikan kos dua komponen utama pengangkutan ini – tambang dan tol – sudah pasti akan menaikkan lagi kos pengangkutan yang sekali gus akan memberi kesan buruk kepada kos sara hidup.

Anehnya pihak berkuasa terus mendakwa kadar inflasi yang rendah – malah semakin rendah -- sedangkan harga hampir semua barangan dan perkhidmatan pengguna telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kalau anda bergiat dalam dunia perniagaan, anda pasti tahu bahawa kos hampir semua faktor pengeluaran semakin meningkat manakala permintaan berkurangan dan hutang lapuk bertambah."


"Tiada gunanya mendakwa kadar inflasi yang rendah jika nilai mata wang merosot dan kuasa membeli merudum. Pengguna akan tahu juga keadaan sebenar setiap kali mereka membeli belah."

Khamis, 4 Oktober 2007

TAMBANG BAS PULAK NAIK!

Kadar Baru Tambang Pengangkutan Awam Diumum Pertengahan Tahun Depan

PUTRAJAYA, 3 Okt (Bernama) -- Kadar baru tambang bagi semua jenis pengangkutan awam dijangka diumumkan pada pertengahan tahun depan berikutan peningkatan kos operasi terutama bahan api yang semakin meningkat.

Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Datuk Markiman Kobiran berkata semakan bagi kadar tambang baru itu telah bermula yang merangkumi bukan sahaja tambang bas ekspres tetapi juga bas henti-henti, teksi, kereta sewa dan bas sekolah.

Katanya walaupun dasar semakan bagi kadar tambang pengangkutan awam dibuat setiap lima tahun tetapi ia juga boleh dilakukan dalam jangka masa terdekat bergantung kepada faktor-faktor yang mendesak.

Kadar kenaikan yang diminta oleh persatuan pengangkutan awam ialah 600 peratus oleh persatuan teksi dan 100 peratus hingga 200 peratus oleh bas ekspres.

Markiman berkata semakan kali ini dibuat secara serentak melibatkan semua jenis pengangkutan awam bagi membolehkan kerajaan menggunakannya sebagai satu kayu ukur yang tepat mengenai bila pula kadar tambang baru boleh disemak pada masa akan datang.

Rabu, 3 Oktober 2007

DIN MERICAN MASUK KEADILAN !!!


3 10 2007

Din Merican masuk keADILan dan perkembangan terbaru isu video VK Lingam
Malaysiatoday

Presiden Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Setiausaha Agung Tan Sri Khalid Ibrahim akan menerima kemasukan ahli ekonomi, Din Merican ke dalam Parti pada sidang media esok (4 Okt).

Din Merican yang pernah memegang jawatan penting dalam Bank Negara dan Sime Darby juga adalah Pensyarah di Universiti Cambodia. Beliau akan hadir untuk menyerahkan borang keahlian.

Naib Presiden KeADILan Sivarasa Rasiah juga akan hadir untuk memberi komen tentang perkembangan terbaru isu video VK Lingam yang akan melibatkan Ketua Umum Anwar Ibrahim.

Berikut adalah butiran sidang media:

Tarikh: 4 Oktober (Khamis)
Tempat: Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat
No 110-3, Jln Tun Sambanthan, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur
Masa: 10.00 pagi

Diharapkan agar para wartawan/jurugambar dapat hadir untuk membuat liputan.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi Koordinator Media Ginie Lim 012-6693453.

Sekian, terima kasih.

BIRO PENERANGAN PARTI KEADILAN RAKYAT

dan

Dari Tian Chua

I have known Din just over a year. It was Tan Sri Ramond Navaratnam who introduced Din to me. We had several teh tarik sessions together.

Din came across as outspoken and liberal minded. Each time we met, he would without any reservation rant out his criticisms on the current administration. His critiques were sharp and straight forward.

This afternoon, he was introduced to the MPT. Din explained that he cannot any longer idly watch the rot that is going on. He has seen everything going from bad to worse, especially in the last 3 years. This prompted him to seek change, and KeADILan is the most favourable option.

Din had cocooned himself in the academic and corporate world for the last 5 decades. Now the time has come to make a change.

He said:

I have been a conservative and establishment guy for my life. I have not affiliated with any political party…

People might ask why a pro-establishment person now wants to get involved with a political party?”

Things must be really really bad.

Din Merican is expected to announce his move in the next few days.


Tol Pulak Naik!

Pada hari Isnin 1 Okt akhbar The Star melaporkan bahawa Menteri Kerjaraya, Dato’ Sri Samy Vellu, berkata rakyat Malaysia harus menjangkakan harga tol akan naik sebanyak 10 peratus , mulai 1 hb January 2008

Kenaikan 10 peratus kadar tol tersebut melibatkan syarikat konsesi Projek Lebuhraya Utara Selatan (Plus), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur, North South Expressway Central Link (Elite), Lebuhraya Seremban-Port Dickson, New North Klang Straits Bypass (Shahpadu), Link Kedua Malaysia-Singapura, Butterworth-Kulim Expressway dan Jambatan Pulau Pinang.

Reaksi: FOMCA, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia:

Presiden FOMCA, Datuk Marimuthu Nadason:

Meminta kerajaan mengkaji semula cadangan untuk menaikkan tol sebanyak 10 peratus bagi lapan lebuh raya mulai 1 Januari depan.

“Sekiranya harga tol ini dibenarkan, ia akan menyebabkan reaksi rantaian terhadap harga barang kerana kenaikan kadar tol ini sudah tentu akan menyebabkan kos pengangkutan meningkat,”

Mendesak kerajaan mendedahkan butiran perjanjian konsesi lebuh raya agar rakyat dapat mengetahui isi kandungannya.


Reaksi: MTUC, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia:

Presidennya, Syed Shahir Mohamud:

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan menangguh cadangan menaikan 10 peratus kadar tol yang dijangka bermula awal tahun hadapan.

Kenaikan kadar tol akan lebih membebankan golongan pekerja di sektor swasta mahupun kakitangan kerajaan yang berpendapatan rendah.

"Keputusan kerajaan menolak tuntutan Gaji Minima RM900 dan elaun kehidupan RM300 sudah cukup menyiksa golongan pekerja ditambah pula dengan kenaikan tol ini pula akan menambah lagi bebanan tanggungan mereka",

MTUC berpendapat bahawa keadaan sosio-ekonomi golongan pekerja akan lebih parah lagi apabila mereka terpaksa menampung kos perbelanjaan persekolahan anak-anak mereka awal tahun hadapan.

"Golongan pekerja akan bakal lebih tertekan lagi apabila kerajaan bercadang menaikan harga petrol dan harga gas memasak yang juga dijangka dinaikkan serentak pada 1 Januari tahun hadapan".


Reaksi: Badrul Hisham Shahrin: Ahli MPT KeADILan:
(dipetik dari: http://bukankerananama-aburazzi.blogspot.com/)

Kerajaan akan menguar-uarkan kadar kenaikan dan kemudian akan mengumumkan 'dengan penuh rasa keperhatinan' bahawa kerajaan berkorban untuk tidak menaikkan (atau menaikkan separuh) kadar tol tetapi kerajaan berkorban dengan membayar sejumlah billion Ringgit Malaysia kepada pemegang konsesi sebagai pampasan, katanya.

Ini kerana pilihan raya yang terlalu hampir, Maka rakyat akan terus ditipu dengan lupa opsyen pertama ini dengan yang akan rugi tetap rakyat, katanya.

Ringgit Malaysia yang dibayar ialah datangnya dari belanjawan negara juga sementara melaluinya pemimpin BN melalui kroni mereka akan terus menikmati keuntungan yang dikehendaki, katanya.

Pihak yang lebih rugi ialah rakyat Sabah dan Sarawak yang terpaksa melalui jalan yang teruk setiap hari tetapi wang mereka juga secara tidak langsung turut dirompak melalui belanjawan negara, katanya.

Sehari di Malaysia Dan New York

Kelmarin, 01.10.07, A Kadir Jasin, Mantan Group Editor NST Sdn Bhd and Group Editor-in-Chief of NSTP Bhd menulis dalam blognya http://kadirjasin.blogspot.com/:

DARI NEW YORK, akhbar The Sunday Star melaporkan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi sebagai berkata:

“This has been a meaningful year for Malaysia which celebrates its 50th year of independence. It is also the 50th anniversary of our membership in the United Nations.”

Dalam bahasa Melayu/Malaysia ia bermaksud: “Ini adalah tahun yang bermakna bagi Malaysia yang merayakan ulang tahun ke-50 kemerdekaan. Ia juga ulang tahun ke-50 keahlian Bangsa-Bangsa Bersatu.”
Diakhir postingnya beliau menyatakan:

Di tanah air, pada hari yang sama, akhbar yang sama, antara lain melaporkan:

1. Seorang perempuan Indonesia berusia 23 tahun ditahan berkaitan kes pembunuhan Nurin Jazlin Jazimin. Sementara itu, seorang daripada lima yang ditahan sebelum ini dibebaskan;

2. Polis membebaskan dua lelaki Nigeria dan menahan seorang tukang masak tempatan berusia 35 tahun bersabit pembunuhan dua wanita Malaysia keturunan Cina di Kepong;

3. Polis menahan tiga lelaki, termasuk seorang anggota polis, di Muar, Johor kerana disyaki mencolek dan merogol seorang wanita Indonesia awal bulan ini.

4. Di Kulai, Johor, seorang yang disyaki penjual dadah ditembak mati oleh polis;

5. Di Kuantan, tujuh terbunuh apabila sebuah van yang membawa 11 penumpang merempuh lori tangki yang berhenti;

6. Polis berpakaian preman akan membuat pengintipan di semua terminal bas untuk menangkap penjual tiket haram (kutu) dan pemandu yang memandu secara berbahaya;

7. Seramai 120 penuntut Universiti Malaya yang menyokong pasukan pro-mahasiswa (pembangkang) mengadakan tunjuk perasaan menuntut pembatalan 16 calon pilihan raya kampus; dan

8. Supremo propaganda kerajaan, Zainuddin Maidin menyifatkan sebagai sangat tidak profesional langkah 2,000 peguam mengadakan perbarisan tunjuk perasaan di Putrajaya Rabu lalu.

Pak Lah: Ku Cari Damai Abadi

Untuk Renungan Pengunjung.

Selasa, 2 Oktober 2007

GAJI PEMANDU BAS: RM 250.00

Laporan eksklusif muka depan Utusan Malaysia hari ini menyebut kebajikan pemandu bas ekspres di negara ini terabai apabila kebanyakan mereka hanya menerima gaji pokok sekitar RM250 sebulan.

Gaji pokok itu lebih rendah daripada gaji bulanan pembantu rumah warga Indonesia, malah jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan gaji harian buruh binaan warga asing iaitu RM30 sehari.

Kadar gaji pokok yang diterima oleh para pemandu bas terbabit adalah di bawah paras kemiskinan.

Lebih teruk lagi ada pemandu yang langsung tidak diberikan gaji pokok sebaliknya mereka dibayar mengikut perjalanan atau trip iaitu sekitar RM70 bagi satu trip.

Sistem bayaran itu memaksa para pemandu bas ekspres berhempas-pulas mengejar trip tanpa ada rehat hingga menggadai nyawa penumpang.

BANGI 30 Sept. – Ketika orang ramai menuntut perkhidmatan bas ekspres yang lebih baik, selamat dan profesional, kebajikan pemandunya pula seolah-olah terabai apabila kebanyakan mereka hanya menerima gaji pokok sekitar RM250 sebulan.

Gaji pokok tersebut lebih rendah daripada gaji bulanan pembantu rumah warga Indonesia, malah jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan gaji harian buruh binaan warga asing iaitu RM30 sehari.

Kadar gaji pokok yang diterima oleh para pemandu bas terbabit adalah di bawah paras kemiskinan.

Pemandu tidak dicarum KWSP

KUALA LUMPUR 1 Okt. – Pemandu bas ekspres di negara ini bukan sahaja berdepan dengan masalah gaji pokok yang rendah tetapi juga tidak menerima hak sebagaimana dinikmati oleh pekerja lain.

Ini kerana ada di kalangan mereka tidak dicarum dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), tiada faedah kesihatan dan tidak menikmati bonus tahunan.

Gaji rendah: MTUC selar syarikat bas

KUALA LUMPUR 1 Okt. – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mahu kerajaan mengambil tindakan undang-undang ke atas syarikat-syarikat bas yang terbukti sengaja mahu menganiaya pemandu mereka.

Timbalan Presidennya, Shafie BP Mammal, berkata, syarikat terbabit perlu ‘diajar’ secukupnya supaya mereka sedar bahawa pemandu bukan hamba abdi yang boleh dipergunakan sesuka hati.

Beliau percaya perkara itu telah berlaku sejak berpuluh-puluh tahun tanpa ada pihak yang sedar terutama pihak berkuasa hinggalah ia didedahkan hari ini.

‘‘Dalam kes ini, Kementerian Sumber Manusia perlu membuat siasatan menyeluruh ke atas semua syarikat bas dengan meneliti setiap peraturan yang perlu dipatuhi.

Shafie berkata, isu tersebut perlu diselesaikan segera kerana selain melibatkan nasib serta tahap kebajikan pemandu ia turut membabitkan keselamatan dan nyawa orang ramai.

‘‘Tolong jangan lihat isu ini sebagai satu isu terpinggir. Ini isu besar. Bayangkan jika seorang pemandu dikehendaki memandu bas dalam tempoh yang panjang sehingga lebih lapan jam semata-mata untuk mengejar bayaran trip.

‘‘Sudah tentu mereka akan letih. Dalam keadaan seperti itu, risiko kemalangan adalah amat besar dan jika ia berlaku sudah pasti banyak nyawa akan terkorban,’’ katanya lagi.

BN: Barang Naik, Bila Naik? Baru Naik, Berapa Naik? Banyak Naik!

Lepas ayam, harga kelapa pula naik, mahal 7-15 sen sebiji

KUALA LUMPUR 1 Okt. - Baru-baru ini pengguna dikejutkan dengan harga ayam naik dengan mendadak, kini harga kelapa pula dinaikkan dengan tiba-tiba dari tujuh sen hingga 15 sen sebiji atas alasan pembekal menaikkan harga.

Tinjauan di Pasar Chow Kit hari ini mendapati beberapa peniaga kelapa di situ telah menaikkan harga kelapa parut dari RM3 sekilogram, harga siling yang ditetapkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), kepada RM3.50 sekilogram.

Peniaga Mazlan Hanifiah, 35, berkata, pembekal kelapa mula menaikkan harga kelapa dari 60 sen sebiji kepada 75 sen sebiji, dan harga itu berkemungkinan dinaikkan lagi.

Walaupun masih menjual kelapa parut biasa pada RM3 sekilogram, beliau menjangka terpaksa menaikkan harga santan kepada RM4 sekilogram dan harga kelapa parut putih kepada RM3.50 sekilogram.

“Harga kelapa yang dinaikkan oleh pembekal menyebabkan kami terpaksa menaikkan harga,” katanya di sini hari ini.

Bagi Wasri Satwi, 36, yang berniaga santan dan kelapa di pasar itu sejak 15 tahun lepas berkata, walaupun masih belum menaikkan harga barangannya, beliau yakin terpaksa menaikkan harga santan kepada RM3.80 sekilogram menjelang raya nanti berikutan kekurangan bekalan.

“(Ini kerana) bekalan pun mungkin tak cukup, sekarang pun saya cuma dapat 1,500 biji sedangkan saya tempah 3,000 biji,” katanya, yang memperolehi bekalan kelapa dari Bagan Datoh, Perak.

Dilema yang sama turut dikongsi oleh Siti Zubaidah Rajab, 30, yang menyifatkan masalah itu berpunca daripada pembekal atau orang tengah yang ingin mengaut keuntungan lebih.

“Saya mungkin dapat harga yang lebih murah sebab saya mengangkut kelapa dengan lori saya sendiri, tapi harganya tetap naik dari 55 sen kepada 62 sen sebiji,” katanya.

Mengenai bekalan untuk hari raya, Siti Zubaidah berkata, bekalan agak kurang sekarang, tapi beliau telah bersiap sedia dengan meletakkan wang cagaran kepada pembekal bagi memastikan bekalan kelapa yang cukup diperoleh untuk hari raya nanti. - Bernama

KUALA LUMPUR 11 Sept. – Kemelut kenaikan harga ayam semakin meruncing apabila para peniaga beberapa pasar besar di seluruh negara tidak mengendahkan amaran kerajaan dengan menaikkan harga ayam melebihi had siling RM5.60 yang ditetapkan, sejak awal minggu ini.

Walaupun Persatuan Peniaga Ayam Itik Perak ‘menggertak’ untuk menaikkan harga ayam daripada RM5.60 kepada RM6.50 mulai Khamis ini, tetapi hakikatnya peniaga-peniaga ayam sudah pun berbuat demikian sejak beberapa hari lalu.

GAS

Beberapa akhbar harian telah melaporkan kenyataan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang berkata bahawa kerajaan masih mengekalkan harga lama gas buat masa ini sebelum membuat keputusan muktamad berhubung cadangan Petronas untuk menaikan harga bahan api terbabit.

Ini berarti harga gas akan tetap naik samada sebelum akhir tahun ini atau selepas selesainya pilihan raya umum ke-12 akan datang.

Ahad, 30 September 2007

MENUNTUT PERUBAHAN - Di Malaysia: Para Peguam; Di Myanmar: Para Rahib.
Kehakiman Dipertahan: Analisis Dr Azmi Sharom Dalam Akhbar The Star

Judiciary must be protected

(Disalin dari Malaysia-Today)

ANALYSIS By AZMI SHAROM
The Star


The government has to set up a Royal Commission with the necessary powers to thoroughly investigate the entire judiciary, as there is a desperate need to clean house and to do so comprehensively.

ON WEDNESDAY at our administrative capital, there was a gathering of lawyers, united in their calls for justice. I was there at Putrajaya and I must say I have never seen a better dressed “demo” in my life.

By my count, there were 1,200 lawyers and a smattering of civil society folk gathered at the Palace of Justice. Some of them had to walk five to six kilometres to get there because the police had stopped the buses ferrying them into Putrajaya.

It was a totally pointless show of power which served only to strengthen the resolve of those who were stopped, as well as those who knew that their colleagues were being subjected to some silly high-handedness.

A bunch of lawyers dressed to the nines, intent on walking as a peaceful group from the
Palace of Justice to the Prime Minister’s Department to deliver a memorandum. This is what these people came to Putrajaya for.

This was what the police tried to stop, a simple, non-violent expression of a democratic right.

But then, perhaps I am being naive. One never knows, these crazy radical lawyer types might have Molotov cocktails hidden under their bibs and one can only imagine the kind of damage they can do with their bundles of documents tied up in pink ribbons.

Be that as it may, the police could not stop the “Walk for Justice” and the call for a Royal Commission to look into the state of the judiciary. Our judiciary has not been in the pink of health, especially since the sacking of Tun Salleh Abbas as Lord President in 1988.

Since then the impartiality, the independence and the basic honesty of the judiciary have been questioned time and time again.

Two major concerns are the method by which judges are appointed and related to this, the vital question as to whether the judiciary is truly free from executive interference. These are fears that strike to the heart of a democratic system.

Without the checks and balances that having three separate branches of government – the executive, the legislature and the judiciary – provides, one cannot say that there is a true democracy.


And one cannot say with any certainty that the law will protect the citizens from any sort of despotic behaviour.

This sad lack of faith in the judicial system (which is the penultimate defender of democracy and the citizenry) has been with us for nearly 20 years.

There has been much talk, but this time the lawyers decided that a physical show of their disapproval was needed. Why did this happen?

Well, the straw that broke the barristers’ back is the infamous videotape showing a senior lawyer on the phone with, apparently, a senior judge. This lawyer can be seen and heard discussing how he was trying to broker the appointment of said judge to the highest judicial post in the country.

Suddenly what has been the subject of talk and whispers has taken solid form, to be viewed again and again on our own computer screens.

The appointment of judges has been reduced to tawdry politicking and power play involving politicians and wealthy businessmen. It was too much to bear. And the legal fraternity had to take to the streets or lose its own credibility.

Their demand is simple. The government has to set up a Royal Commission with the necessary powers to thoroughly investigate the entire judiciary. There is a desperate need to clean house and to do so comprehensively. Sure, since the video came out, the government has set up a three-man panel to look into the matter.

But their ambit is merely to determine the legitimacy of the video recording. Let them do their work, by all means, but really that is only the tip of the iceberg.

We need a Royal Commission to determine the legitimacy of the entire judiciary, and we need it now.

Let’s just take a look at how low the legal system has sunk. The judge who was supposed to be at the other end of the videotaped phone conversation, in true Bart Simpson style, told the de facto Minister of Law that it wasn’t him. The Minister then told this to the press.

My question is: “So what”? Does that mean the next time someone is accused of murder or corruption, all he needs to say is “I didn’t do it”?

Who cares what the judge said. If the video is not a fake (and it looks mighty authentic to me, no Tian Chua Photoshop trickery here), the suspects must be cross-examined.

And to top it off, the Minister tried to deflect the situation by saying that an opposition political party released the videotape and therefore there had to be a political agenda.

I’m sorry YB, but I don’t care who came up and delivered the video. If it is true, it shows that we need major changes in our judiciary and no political blame shifting is going to alter that.

Two things struck me during Wednesday’s “Walk for Justice”. First, the demand for a Royal Commission is more than reasonable, it is necessary.

Secondly, standing there in Putrajaya, first in the scorching sun and then the chilling rain, I could not have been prouder. Amongst the crowd were ex-students who came up and said hello.

To think that my colleagues and I had played a small role in the development of these men and women, who are willing to make their stand, means we must have done something right.

To look around and feel part of a larger group of people who work in the legal field and who appreciate justice; well it was a good time to be a law teacher.

But it is not over yet. Now we, all of us citizens, must keep on pressing, so the work to clean up our judiciary, to rescue it from the quagmire of mistrust, will continue until we can once more rest easy in the belief that in Malaysia, justice can and will be done.


Dr Azmi Sharom is an Associate Professor at the Faculty of Law, University of Malaya