Isnin, 3 September 2007

PERUTUSAN KEMERDEKAAN

Di saat Malaysia menyambut 50 tahun kewujudannya sebagai sebuah negara merdeka kita perlu berdepan dengan persoalan yang paling getir.

Mengapakah pada tahun yang penuh dengan acara sambutan gemilang, Malaysia sebenarnya telah menjadi sebuah negara Asia kelas ketiga?

Beranikah kita berdepan dengan hakikat tersebut?

Kita terlalu diajak supaya asyik berpesta, terutama di kalangan generasi muda. Wacana bebas dihalang dan media dikongkong oleh golongan kaya yang menjaga kepentingan kelompok kecil penguasa. Malah iklim dan persekitaran bebas yang seharusnya tercerna dari ikrar keramat kemerdekaan diganti dengan puluhan undang-undang yang mengikat rakyat, mahasiswa dan pekerja, meneruskan strategi nakal penjajah membendung kebebasan dan kegiatan rakyat.

Justeru itu, sempena ulang tahun hari keramat negara merdeka kita sewajarnya merenungkan dengan akal fikiran terbuka sejajar dengan semangat bangsa merdeka dan bermaruah. Kerana sesungguhnya inilah juga menjadi intipati Pemasyhuran Kemerdekaan 31 Ogos 1957 dan paksi gagasan negara Malaysia 1963 - mencipta negara liberal dan demokratik; menjunjung perlembagaan dan keluhuran undang-undang; menjamin kebebasan dan keadilan untuk rakyat.

Anwar Ibrahim
Parti KeADILan Rakyat
As Malaysia celebrates its 50 years of existence as an independent nation, we need to confront the most pertinent question. Why is it in a year filled with grand celebrations, Malaysia has become a third class Asian nation?

Do we have the courage to face the reality?

Too often we have been asked to celebrate the occasion, especially among the youth. Yet healthy discourse is curtailed and free media is controlled by the few in order to protect the interests of the powerful. In fact, a free environment that should have emerged from our sacred oath of Independence has been replaced with numerous laws that bind the people, the students and workers, continuing the mischievous strategy of our colonizers in the past to curtail the freedom and livelihood of the people.

Therefore, to celebrate our independence we must think with an open mind as a free and dignified nation. This was the core to our Declaration of Independence on 31 August 1957 and the idea of Malaysia in 1963 ¡V to create a liberal and democratic nation, to uphold the Constitution and the rule of law and to guarantee freedom and justice for the people.

Anwar Ibrahim
People's Justice Party
31 August 2007

SELAMAT PENGANTIN BARU

Sdr Ahmad Nour Firdaus bin Ahmad Bakri, Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Lenggong, telah melangsungkan perkahwinan dan diijabkabulkan dengan Sdri Salbiah Saidin di Taman Kota Tampan Lenggong pada 1 hb September 2007. Ketua bahagian bersama keluarga telah menghadiri majlis keraian pihak lelaki di Kampung Beng Lenggong semalam, 2 hb September. KeADILan Lenggong mengucapkan Selamat Pengantin Baru serta diiringi doa semoga Kasih dan Kebahagiaan mereka kekal abadi selamanya.

ANWAR IBRAHIM: "Waspada Strategi Politik Murah Umno"

Rakan-rakan pejuang khususnya pengunjung dipohon mengamati dua strategi utama Penerangan Umno dan Pemuda Umno yang pastinya menjadi teras kursus Biro Tatanegara menjelang pilihanraya umum nanti.

Pertama, dengan menonjolkan isu survival melayu melalui DEB, dan kononnya mendedahkan muslihat politik Anwar serta KeADILan yang akan menamatkan program ekonomi melayu tersebut. Saya ulangi gesaan supaya sdr/i membaca, menelaah dan membantu menyebarkan risalah “Agenda Ekonomi Malaysia: Gagasan Pembangunan”. Kita mencabar pimpinan Umno dan juak-juak mereka untuk menjawab secara rasional atau cuba menangkis fakta yang diketengahkan. Rakyat Malaysia khususnya melayu-bumiputera perlu didedahkan dengan maklumat sebenar, bagaimana khazanah negara dirompak dan amanah melayu-bumiputera dikhianati.


Menurut Bank Dunia, jurang pendapatan individu yang lebih dahsyat di Malaysia adalah kedua paling teruk di antara negara-negara Asia yang mempunyai data untuk kajian. Hanya Papua New Guinea lebih corot dari Malaysia. Malah, dari 127 negara yang diberikan data, Malaysia berada di nombor 101 dari segi nisbah Gini. Selain dari Papua New Guinea, negara-negara yang mempunyai jurang individu yang lebih dahsyat dari Malaysia terletak di Amerika Selatan dan Tengah – rantau yang sememangnya mempunyai jurang ekonomi yang besar – dan negara-negara Afrika seperti Afrika Selatan dan Zimbabwe.


Kedua, pimpinan umno akan terus menaburkan fitnah jahat yang dilakukan selama hampir sepuluh tahun, mengaibkan peribadi saya dan keluarga. Ustaz dan imam mereka akan bersekongkol dengan gelagat qazaf. Dengan dana tauke judi mereka akan terus mengedar apa yang disebut sebgai “pengakuan” sukma dan lain-lain. Dalam pengakuan bersumpah Sukma di mahkamah dan Mahkamah Persekutuan kemudian menerima keterangan Sukma bahawa beliau ditelanjangi, didera, diugut dan dipaksa memberi keterangan palsu atas arahan polis penyiasat yang diketuai Musa Hassan.

Perasuah ternyata terdesak, namun kita harus terus waspada. Jika hukum Allah swt mengenai qazaf boleh dipermain, apa lagi nasib rakyat kerdil.

ANWAR IBRAHIM

ANWAR DAN TOLL

Laman Marhaen Menulis:

DSAI menafikan bahawa pembinaan Tol di Sg Nyior yang dipertikaikan adalah disebabkan perjanjian beliau dengan syarikat konsensi.."Koh Tsu Koon hanya pandai membuat andaian. Mengapakah ketika saya menjadi Menteri Kewangan, tol tidak pernah dinaikkan, sehinggalah saya dipenjarakan dan dipecat, sebulan kemudian tol dinaikkan. BN dan UMNO hanya pandai bermain isu yang tidak henti-henti memfitnah saya”, demikian ujarnya

Kemungkinan Yang Tidak Berlaku.


Saya tertarik kepada:

Komen Sdr thaqif dalam anwaribrahimblog.com

DS,

Maaf,kerana apa yg saya tulis disini terkeluar dari apa yg dibicarakan oleh DS.

PEJUANG SEBENAR KEMERDEKAAN YG DIPADAMKAN.

Sebenarnya saya merasa begitu sedih selepas melihat acara perayaan menyambut hari kemerdekaan ke50(?)melalui tv pagi tadi dan acara disebelah malamnya di stadium Merdeka.Nampaknya perjuangan kemerdekaan negara telah di hijack sepenuhnya oleh puak Umno dan sekutunya,manakala tokoh-tokoh pejuang sebenar seperti Dr.Burhanuddin,Ahmad Boestamam,DR.Ishak Hj Muhammad dll,yg tidak dari kumpulan Umno dan sekutunya itu di lupakan begitu sahaja.

Pada pandangan saya apa yg berlaku ini tidak boleh di biarkan,kerana pihak betanggung jawab seolah-olah mahu mendidik generasi muda untuk terus mengagumi dan mentaati tokoh dari Umno dan parti Umno, berserta sekutunya sahaja. Mereka menonjolkan kononya mereka sajalah yg berjasa kepada negara ini,dan hanya apa yg mereka lakukan itu lah ‘perjuangan’ menuntut kemerdekaan.

Mungkin,itulah sebabnya kita dapati generasi hari ini ramai tidak lagi mengenali apakah erti ‘perjuangan’ sebenarnya.Mereka tidak lagi faham bahawa perjuangan yg tulin memerlukan pengorbanan - darah,keringat,air mata dan kebebasan, semuanya itu adalah asam garam nya.Dan,perjuangan menuntut kemerdekaan pula bukanlah sekadar laungan merdeka,merdeka,merdeka, atau hanya berunding kesana kemari memujuk penjajah.

Jadi saya rasa kita perlu menyorot kembali sejarah para pejuang sebenar ini utk membolehkan generasi baru menghayati perjuangan tulin dan pahit getir yg mereka lalui dalam menuntut kemerdekaan.Kita perlu adakan satu acara besar khusus utk memperkenalkan kembali tokoh-tokoh ini kepada generasi baru dan lama agar jasa-jasa ikhlas mereka ini kembali diingati,ianya juga bagi mengelakan rakyat Malaysia terutamanya generasi baru dari terasa termakan budi, hanya kpd pemimpin Umno dan sekutunya,jadi tidaklah nanti mereka tergadai body kpd Umno semata.


PATRIOTAwal zaman perubahan, Sang Patriot bilangannya sangat terhad, amat berani, dibenci dan dicemuh.

Apabila perjuangan Sang Patriot berjaya, si pengecut akan menyertainya, kerana ketika itu untuk menjadi patriot harganya sifar.

- Mark Twain, Notebook, 1904
Balasungkawa buat Pejuang Sdr Yunus Mat Isa, ALFATIHAH.

Sdr Yunus Mat Isa, bekas Setiausaha Parti Rakyat Malaysia Negeri Perak pada era 70an, telah kembali ke Rahmatullah lewat malam tadi. Allahyarham, yang meninggal pada umur 74 tahun, sejak mula gerakan API dan KMM, aktif dalam harakah kiri.

Setelah penggabungan Parti Rakyat Malaysia dengan Parti Keadilan Nasional, serta penubuhan KeADILan di kawasan Pilihanraya baru Lenggong pada 2003, Allahyarham telah aktif dalam Jawatankuasa Bahagian KeADILan Lenggong.

Jenazah Allahyarham telah disempurnakan sebelum Zohor, tengahari tadi. Ketua bahagian dan rakan-rakan telah sempat bersama menunaikan solat jenazahnya.

Marilah sama-sama kita menghadiahkan pahala bacaan Alfatihah kepadanya dan mendoakan supaya Allah mencucuri Rahmat keatasnya dan menempatkannya bersama-sama saf para syuhada dan solihin. Amin.

Dan kita berjanji akan meneruskan kelangsungan perjuangannya.

Ahad, 2 September 2007

Pertandingan Cipta Klip Video Lagu Patriotik Alternatif


Matlamat Pertandingan:

Menggalakkan lebih ramai kaum muda warga Malaysia yang berkreatif menceburkan diri dalam politik reformasi dan mengetengahkan semangat patriotisme, serta berani mempersembahkan kebolehan kesenian tempatan.

Demi meneruskan gelombang cetusan klip video lagu gubahan Wong Meng Chee ‘Negarakuku’ di youtube yang seumpama kesan terbukanya kotak Pandora yang menggegarkan seluruh masyarakat kita, Parti Keadilan Rakyat kini menganjurkan Pertandingan Cipta Klip Video Lagu Patriotik Alternatif.

Demi keterangan lanjut, sila hubungi 019-3523864 atau kunjung http://cn.keadilanrakyat.org/content/view/1212/38/

Peraturan-Peraturan

 1. Sebarang ciptaan klip video lagu penyertaan harus menggalakkan perubahan politik dan bertemakan patriotisme atau cintakan negara.
 2. Tujuan pertandingan ini adalah untuk menggalakkan lebih banyak kaum muda warga Malaysia agar berani menggubah klip video lagu dengan kreatif.
 3. Gubahan lagu penyertaan mesti diuploadkan ke dalam laman web video contohnya youtube, googlevideo dan sebagainya, untuk tontonan orang awam dan menulis satu email kepada adilcn@gmail.com untuk memberitahu pihak penganjur pertandingan tentang gubahan penyertaan yang bertanding.
 4. Kepanjangan klip video penyertaan tidak boleh melebihi 10 minit.
 5. Pengagihan jumlah pemberian markah 100 adalah seperti berikut:
  1. Konsep: 40 markah
  2. Kreativiti: 30 markah
  3. Pengambilan (video shooting): 20 markah
  4. Penyuntingan (editing): 10 markah
 6. Gubahan lagu penyertaan boleh menggunakan sebarang bahasa, asalkan ciptaan penyertaan mesti dilampirkan dengan lirik lagu bersama dengan penjelmahan Bahasa Melayu dan email kepada adilcn@gmail.com .
 7. Genre lagu penyertaan boleh dalam rap, pop, jazz, rock atau apa-apa genre.
 8. Tiga lagu yang paling kreatif, paling menarik perhatian dan dianggap paling memaparkan semangat cintakan negara akan dipilih sebagai jaguh. Hadiah jaguh ialah RM300 seorang. Setiap peserta pertandingan akan menerima satu hadiah daripada Suara KeADILan.
 9. Tarikh tutup: 16 September 2007

Sila sebarkan untuk penyertaan ramai kaum muda.

警方否认马西出现种族骚乱 公正党促政党勿煽仇恨情绪

作者: editor

MK - 07年8月28日 下午4:39

人民公正党促种族性政党在最近盛传的马西种族骚乱事件上

,勿趁火打劫
,煽动种族仇恨情绪,企图制造社会恐慌。

人民公正党全国副主席李文材医生(左图)说,根据当地居民透露,当地数周前一名女性遭受凌辱,继而发生施暴者被群殴的事件,所以马西骚乱事件实际上是因治安问题所引起。

“这宗案件明显是因为治安不靖所导致,而女性往往成为了攻击的对象,所以警方应该透明及谨慎处理这宗案件,以免引起民众的猜疑,以及避免民众成为种族情绪的受害者。”

新闻封锁以致杯弓蛇影

他表示,网络论坛和手机短豆最近开始流传马西骚乱消息,不过在新闻封锁的情况下,许多居民误以为这件事和种族冲突有关,以致杯弓蛇影,人心惶惶。

他也谴责散播种族暴乱短豆的人士,因为这只会模糊问题的焦点,却在各族之间引起猜疑和误会,将进一步破坏国民团结。

“长期而言,要解决族群之间的紧张情绪,必须鼓励更多跨族群的对话,以促进了解和建立对彼此的信任。”

电邮短讯盛传月杪火拼

根据《星洲日报》今日报道,警方已证实新山马西及巴西古当地区盛传有种族冲突事件都是谣传,但警方会密切关注情势的发展。

最近在新山流传手机短讯和电邮,意指巴西古当的印裔和巫裔人士因一起案件而起冲突,两派人马要在8月31日这一天进行武斗。

斯里阿南警区主任罗士兰周一受询时表示,警方较早时已得知民间最近流传上述的手机短讯和电邮;不过,经过警方调查后,证实在巴西古当一带根本没发生过甚么事,也没有任何一方会由此而发生武斗。

全国副总警长莫哈末纳吉指出,警方对于市面上流传很多意图破坏种族和谐的恶毒谣言完全知情,警方绝对不容许任何破坏国家和种族和谐的不愉快事情发生。

他说,虽然没有人针对这些不实的谣传报案,但是警方依然会跟进调查,查悉早在一个星期前就有这类传言从柔佛州传出,有人要破坏社会秩序、离间种族间的和谐关系,这是很严重的罪行。